Alt om optagelsesprøven

OPTAGELSESPRØVEN TIL SCENEKUNSTNERISK GRUNDKURSUS (SGK) PÅ FILUREN
Her har vi forsøgt at sammenskrive al den information, du har behov for, for at få en god oplevelse med at gå til optagelsesprøve på SGK. Vi vil opfordre til, at I læser det hele grundigt igennem flere gange. Der er meget information.

OVERORDNET
Optagelsesprøven er delt i to faser, en førsteprøve og en andenprøve. Der er flere mulige datoer til førsteprøven, som er en individuel prøve. Andenprøven er en gruppeprøve. 

Prøverne finder kun sted af en omgang. Efter andenprøven sætter vi det endelige hold sammen. Det giver derfor ingen mening at møde op til førsteprøven, hvis man ikke kan møde op til andenprøven. Vi skal se, hvordan I arbejder sammen, og det kan vi kun se ved at se jer sammen.

TEATER ER EN HOLDSPORT
Det er nemt at føle det som om, dem, I er til prøve sammen med, er jeres konkurrenter. Men det er vigtigt at være klar over, at teater er en holdsport, og man står og falder sammen. Vi kan sagtens gennemskue, om I hjælper og støtter hinanden, eller om I ikke gør. I bliver også vurderet på jeres samarbejdslyst og -evne, og vi ønsker en holdkultur, hvor man passer godt på hinanden – den holdkultur starter til disse auditions.

HVAD VI SER PÅ
Til førsteprøven bliver du individuelt bedømt i tre kategorier: Du skal vise os en monolog, du skal bruge din stemme (synge en sang), og du skal arbejde fysisk. På SGK er danse- og sangevner sekundære sceniske færdigheder, som vi fokuserer mindre på. Det vigtige er altså ikke, at du er god til at synge og danse – men at du kaster dig ud i det med gå-på-mod. 
Vi kigger ikke på tidligere erfaring til auditionen. Vi beder jer om at sige lidt om, hvad I har lavet tidligere, men det har ingen indflydelse på, hvordan vi vælger jer ud.

FORBEREDELSE
Her kan du downloade en pdf med forskellige monologer, du kan vælge mellem. Vælg den monolog, der siger dig mest. Find også selv en sang, du føler, du kan udtrykke noget med. Lær monolog og sang udenad. Du må gerne have papir med på scenen, men det vil uundgåeligt hæmme din præstation at tage den ”fra bladet”. Sæt derfor dig selv fri til at imponere os ved at kunne dine tekster i forvejen.

Book en tid til førsteprøve på filuren.dk/kulturskolen-for-teater-og-dans/tilmeldinger. Lav mange prioriteter. Vi fordeler efter først-til-mølleprincippet, så hvis du kun giver os en eller to muligheder, kan det ske, vi simpelthen ikke tager dig til prøve. Du skal angive nogle ting om dig selv, når du booker en tid, og du skal også uploade et billede, vi skal bruge til at huske jer, der søger, fra hinanden.

Kom iført tøj og sko, du kan bevæge dig i, og som du føler dig godt tilpas i. Der er ingen ekstra point for at se godt ud. Strømpebukser, korte kjoler, jeans eller skjorte kan ikke anbefales - tøj der er ukomfortabelt eller får dig til at glide på gulvet kan ødelægge fokus. Kom i træningstøj, som bliver siddende, hvor det skal, og som ikke strammer på ubekvemme steder. Hvis du har langt hår, vil vi bede dig sætte det op til prøven. Vi vil gerne se dit ansigt.

FØRSTEPRØVEN

29. - 31. maj  2025

Prøven foregår i Filurens sal i Musikhuset Aarhus. Når du møder ind, er det sammen med 3-4 andre unge, der også søger op. I bliver sammen introduceret til panelet. Til førsteprøven vil du møde linjens koordinator Ane Uhrenholt, to undervisere og en eller to stikordsgivere fra afgangsåret på SGK-linjen.

Derefter arbejder I fysisk som gruppe. Vi prøver her at danne os et overblik over, hvordan I bevæger jer, om I er gode til at tage mod fysisk impuls og instruktion - og har gåpåmod - om I tager udfordringen op. Dette tager maks. et kvarter.
Derefter vil I blive kaldt ind én af gangen. Nu skal I vise os, hvad I har forberedt. Vis os monologen og sangen. I vælger selv i hvilken rækkefølge.
Vi akkompagnerer ikke jeres sang, men der er klaver i lokalet, hvis I selv vil spille til, eller skal finde tonearten før I går i gang. I må også gerne selv medbringe et instrument, hvis I vil spille til sangen. I skal være parat til at tage mod noget instruktion på jeres monolog. Vi vil her gerne se, hvordan I tager imod instruktion og om I kan omstille jer fra jeres præstation. Hvis vi vælger at udfordre jer, betyder det altså ikke, at det, I har forberedt ikke er godt – kun at vi gerne vil se noget andet også.
I alt vil jeres samlede individuelle prøve tage max 10 minutter. Det er meget kort tid, så brug den optimalt. Når I har været inde og vise jeres individuelle materiale, er førsteprøven overstået. I er velkomne til at blive sammen med jeres gruppe og vente på dem – men der sker ikke mere efter den individuelle prøve. Når det næste hold møder ind, skal I gå og give dem plads til at koncentrere sig om deres egen prøve.

VENTETID
Når I har været til førsteprøven, må I væbne jer med tålmodighed. Vi skal nemlig se alle dem, der søger op, før vi kan give besked om, hvem vi vil se til andenprøven. Det betyder, at vi skriver ud umiddelbart efter førsteprøverne om I skal til andenprøven. Hvis du ikke bliver kaldt til andenprøve, kan vi desværre ikke give dig individuel tilbagemelding på din prøve, men du er velkommen til at komme igen næste år. Der er mange, der har søgt flere år i træk, før de til sidst kom ind.

ANDENPRØVEN
1. juni 2025

Til andenprøven vil igen linjens koordinator og fire af de undervisere, som senere skal arbejde med holdet, være til stede. Der er ingen forberedelse til andenprøven, men I skal igen møde veludhvilede og omstillingsparate op i tøj, I kan bevæge jer i. Medbring også vand, et håndklæde og noget at spise. Der vil være en kort frokostpause undervejs, men næppe lang nok til at tage ned til byen og vente i kø på sandwiches. Vi vil tage mellem 25 og 30 til andenprøven, og af dem skal vi bruge ca. 12. I løbet af dagen skal I b.la. arbejde med bevægelse, koreografi, improvisation og andre dramadiscipliner, som kun fungerer som gruppearbejde. I denne sammenhæng vurderer vi dels jeres samarbejdsevner, og dels ser vi på, hvordan et dynamisk og velfungerende hold kan sammensættes af de indkaldte. I løbet af lørdagen og søndagen voterer panelet, og får sat det helt rigtige hold til 2025-27.

HVIS I FÅR AFSLAG TIL ANDENPRØVEN
Hvis I får afslag, betyder det ikke, at I ikke er gode og talentfulde. Tværtimod, hvis vi tager jer til andenprøve er det helt sikkert fordi, I har det, der skal til for at gå på Linjen. Men til syvende og sidst skal vi sammensætte et hold, der kan arbejde tæt og målrettet sammen og dække en bred vifte af egenskaber og roller. I denne fordelingsfase er der mange faktorer, såsom køn, alder, temperament og fysisk type, der spiller ind. Fremfor alt skal vi sætte et hold, der både supplerer og udfordrer hinanden – og samtidigt kan arbejde tæt sammen. Dermed skal et afslag ikke tages personligt.

HVIS I BLIVER OPTAGET
Hvis I kommer ind på linjen, vil I kort efter blive kontaktet med nærmere information om det kommende forløb, betaling og en detaljeret årsplan.

TIL TIDLIGERE FILUR-ELEVER
Nogle af jer har tidligere gået på Filuren, måske igennem mange år, og I kender muligvis dem, der sidder i panelet. Vi vil gerne forsøge at behandle alle fuldstændig lige til disse auditions, og derfor kan det måske føles lidt underligt og upersonligt til disse prøver. Vi er ikke vilde med det – men sådan må det være.

OPSUMMERING:

Tilmeldingsfrist: 1. maj 

Førsteprøver: 29. - 31. maj  2025

Andenprøve: 1. juni 2025

Besked om optagelse: 2. juni 2025

Opstart: August 2025

Infomøde: 24. april 2025

OM NERVØSITET
Ganske som til eksamen er det nemt at blive nervøs, særlig hvis man er meget motiveret for at komme ind på SGK. Men det er vigtigt at huske, at panelet ønsker at det går jer godt, og at I har en god oplevelse. Vi vil gøre alt for at gøre rummet trygt og behageligt for jer, og for at få det bedst mulige frem i jer. Tilbage er der kun at sige god vind med det – og vi glæder os enormt til at se jer til maj!